Soloppgang på Preikestolen

Mandag formiddag, nok en vakker junidag. Frodolini får et anfallinnfall og nevner at han vil spise frokost på Preikestolen mens sola går opp neste morgen. Med garantier om at jeg rekker å levere småfolket i barnehagen før frokost kaster jeg meg rundt og setter av tid i kalenderen. Hana er vanskeligere å overtale, men forstår raskt at det kommer til å bli tatt masse kule bilder. De vil han som kjent være med på.

_DSC4265

Klokka er 02:00, og vi er for en gangs skyld tidlig ute til ferja som går fra Lauvvik 02:15. Hana sitter på gjerdet. Jeg har kjørt bak Frodolini før, og velger derfor å stille meg opp foran han i køen.

_DSC4270

Ferja var stappfull av to biler og litt vann på dekk. Total omsetning på denne overfarten var stusselige 97 kroner. Hana kjeder seg, og finner ut at han vil slite ut litt bakdekk … på dekk.

_DSC4281

Parkeringsplassen til Preikestolen, klokka nærmer seg 3. Frokost inntas mens Stumpy, Stumpy og Enduro klargjøres for klatring. Jeg kjørte en dobbelgardering på skostørrelse ved sist bestilling, og siden Hana nettopp hadde bursdag har vi like proffe sko. Cedric Gracia edition! Legg gjerne merke til at hodelykta mi er så sterk at Hana må ha på shades.

_DSC4292

Hike-a-bike en del i begynnelsen. Det visste vi om, og det tåler vi. Det lysner.

_DSC4336

På veien har de bygget terrasse. Vi har vært i Njåskauen før, så terrasse kan vi sykle på. Idyll. Med blomstereng. En sommernatt i juni.

_DSC4354

Det lysner enda mer til, og vi ser oss nødt til å montere beskyttende hodeplagg ettersom det åpnes opp for digg sykling på stein lagt av flinke folk fra Nepal.

_DSC4359

Verste bæreetappe er overstått, her starter siste del av turen opp mot svaberghimmelen. Man kan stort sett sykle herfra og til mål, med noen få unntak.

_DSC4385

Perfekt foto av en punktering. Forhjulet til Hana lager en rar plystrelyd etter denne trappa, og vi blir nødt til å ta oss en pause mens han fikser driden. I horisonten ser vi solen nærme seg, og vi begynner å få dårlig tid. Første telt observeres. Vi beklager til beboerne i dette teltet, men Frodolini sin utestemme er dessverre ikke noe en kan sove gjennom.

_DSC4413-Edit

Svabergsnadder.

_DSC4419

Frodolini tar bratteste vei ned. Han har tross alt mye slakkere styrevinkel enn alle andre.

_DSC4446

Nærmer seg soloppgang! Kun sjarmøretappen gjenstår.

_DSC4466

Hana blir frakjørt.

_DSC4482

Hana jager mens jeg går tur.

_DSC4494

Soloppgang med obligatorisk colabrus. Jeg hadde glemt colabrus, men Frodolini lovte at den ene han hadde skulle gå til den som var mest svett på toppen. Etter første bakke, en time tidligere, var det ingen tvil om hvem som kom til å få gleden av denne på toppen.

_DSC4510-Edit

Jeg tok med sjokoladekake høna hadde satt frem til meg. Frodolini er fornøyd, og har allerede satt tennene i stykket før han innser at dette kan bli et fotomotiv.

_DSC4525

Nok av turister som kan ta showoff-bilde av oss.

_DSC4563

Hatten er for anledningen stripset fast til sekken.

_DSC4572

Snaddernedkjøring på nydelige svaberg. Her er det bare å hoppe og herje som man vil. Med, men helst uten, hatt.

_DSC4600

Altfor mange linjevalg. Skulle syklet opp igjen.

_DSC4635

Ingen av oss er Chris Akrigg, og derfor blir det litt bæring. Heldigvis er det bare Hana som må slite på en XL-sykkel i aluminium mens vi andre kan danse opp trappene med karbonrammene våre.

_DSC4703

Vi prøver fortsatt å lære Frodolini hvordan man sykler på bakhjulet. Nå klarer han (snart) en sykkellengde.

_DSC4785

Litt mer lovende utførelse.

_DSC4870

Ned Neverdalskaret. Takk til de dyktige folka fra Nepal som hadde som sommerjobb å lage sykkeltrapp ned her. Mens vi sykler, foretrekker Hana å bære litt.

_DSC4887

Noen deler må fortsatt trilles.

_DSC4925

Tilbake på terrassen.

_DSC4961

Enda mer trapper å kose seg i! De som følger med legger merke til at Hana faktisk har framgir. Det er så trist. Det er så 2013. Samme år som sist han hadde service på demperne sine.

_DSC4994

Sti laget av stor stein er finfin å sykle på.

_DSC4997

Tekniske partier der en må hoppe og snu og herje litt er utrolig gøy.

_DSC5017

Siste parti før vi legger kameraet i sekken og turer på ned til parkeringsplassen. Mye kos sykling fra Neverdalsskaret og til parkeringsplassen også. Vi kommer godt fornøyde frem til bilen noe over 06:00, og har derfor god tid til å skifte klær, pakke sykler og komme oss til Oanes og 07:00-ferja som er i rute. Stor suksess selv om deler av mannskapet hadde en litt lang dag på jobb etterpå.

Turen anbefales på det sterkeste hvis du har grov nok sykkel til det. Vi ville ikke ha startet senere, da mister man soloppgangen og det blir bare altfor mange turister. Vi møtte noen få da vi syklet ned, ellers var det stort sett de som kom ut av teltene sine rundt toppen som var å se.

Turen beskrives også på Strava:

Vil du ha mer? Følg oss på Facebook!