Nissedal

I en situasjon kjent for alle hytteeiere i Sirdal satt vi der i bilen en fredags ettermiddag og lengtet mot Ålgård. Allerede har vi brukt en time siden starten på Forus og Værthuset er ennå ikke passert. Frustrert over snikere i høyre felt før Kvelluren bro, rasende på snikere i forbikjøringsfeltet før Bogafjell og en følelse verken psykiatrien eller store navn innen litteratur ikke helt klarer å beskrive ovenfor de som svinger av E39 på Bogafjell for bare å svinge på igjen 300 meter lenger framme.

Etter flere raseriutbrudd når vi omsider Ålgård, og fortsetter rett frem siden Vegvesenet herjer i Dirdal og veien der er stengt. Vi dreit oss ut ved å ikke ta om Søredalen til Ålgård for å unngå køen og for ikke å gjør en lignende feil tar vi av E39 rett før Søylandskiosken i retning Gloppedal. Det første som møter oss er gruppe kyr som ikke har særlig hastverk med å komme seg ut av veibanen. Like etter møtte vi på en gjeng sauer som hadde samme problematiske holdning.

ko

Omsider nådde vi dagens første delmål: Kolonnen over Gloppedal. Ventetiden her ble brukt til å reparere 12v uttaket for å få gang på den nyinnkjøpte blåtann-mottakeren. I mitt (til nå) stolteste bil-relaterte øyeblikk ble en sikring byttet og elektronene fikk strømme fritt.

_DSC1615

Kolonnen foregikk uten alvorlige hendelser og endelig var vi uhindret på vei mot dagens endedestinasjon: Nissedal!
Etter et kjapt stopp i Valle for litt shopping var planen å vinne over bufféten på motellet men det viste seg å være stengt og/eller nedlagt. Sultne fortsatte vi videre mot Dalen og fikk oss en burger på Bryggjekaféen.

_DSC1629

Vildander?

Hana triumferte over at han kunne bestille øl, mens jeg måtte nøye meg med kolabrus. Jeg triumferte noen minuttere senere etter å ha oppdaget at i Dalen priser de kjip industripilsner likt som kortreist IPA, men hvis du bestiller «ei øl» som han gjorde får du Ringnes, ikke Ægir.

Fra Dalen var det ikke lange biten til den framifrå hytten vi hadde ordna oss langs Nisser. Hvis du vinkler kamera riktig ser du ikke engang hovedveien som skiller hytta fra sjøkanten.

_DSC1650

Montering av framhjul teller som mekking, derfor ble det et par mekkeøl denne kvelden. All mekking måtte foregå i turbofart siden uteområdet var okkupert av hissig knott. Hana sleit litt her siden han også skulle sette på to nye dekk.

_DSC1676

Vi hadde ikke særlig dårlig tid, og sov litt frampå neste morgen, før en luksusfrokost bestående av godt modnet polarbrød og solvarm nutella. Dette ble avsluttet med en kaffi så svak at den fikk tilnavnet kristen-kaffi.

_DSC1683

Grei hytte, passer for deg som liker knott og popanlegg med overdrevent masse bass.

_DSC1697

Turen fra hytten til startstedet tar oss forbi tettstedet Treungen og i myggseksjonen hos den lokale kremmeren fikk vi handlet effektive verktøy for å håndtere eventuelle mygg som dukket opp på turen videre.

Det er kanskje på tide å nevne at mål og meningen med turen er stisykling i området Nissedal\Gautefall og dets kolossale mengder svaberg.

2017-06-24 10.32.32

Hjelm, kamera, mobil, stridshansker og myggspray. Alt du trenger for en stitur. Det skal nevnes at etter mobil-omslaget (eller filofaxen, som den nå blir kalt)  ble oppdaget av Hana ble jeg utsatt for en endeløs kampanje av trakassering og hets. Slikt ekstrautstyr er visstnok ikke kult blant ungdommen i dag.

_DSC1708

Det første som møtte oss etter noen hundre meter sykling var denne massive half-half-pipen utført i herlig granitt.

_DSC1730

Landskapet åpnet seg litt opp og det var bred enighet i gruppen om at dette var heilt greit.

_DSC1743-Edit

Praktisk med bro.

_DSC1780

Området er ikke superteknisk og har ikke de mest utfordrende elementene, derfor ble det fotostopp når vi kom over noe som med litt fart fungerte som et drop!

_DSC1796

Terrassen er klar på de våteste områdene.

_DSC1805

Bra trøkk…?

_DSC1829

Hana er navigasjonsansvarlig for dagen (!) og speider etter ruten.

_DSC1847

Oppovercrux er alltid litt enklere når du slipper å forholde deg til våte røtter (Sørmarka, i’m looking at you)

_DSC1875

Vi spottet en odde og siden Hana har nytt kranklager liggende hjemme tok han turen over.

_DSC1886

Endo i enden av ei bru. I mitt hode var bakhjulet minst en meter over bakken her.

_DSC1910

Usikker på navnet til dette vassdraget men det var en god plass å øve på steiling (har blitt informert at dersom du ikke klarer mer enn 3 sykkel-lengder heter det steiling, og ikke «å sykle på ett hjul»)

_DSC1925

Hana tar et øyeblikk for å klø på de mange knott-bittene sine.

_DSC1930

Dette er i utgangspunktet et uproblematisk lite drop, men når du velger å ta det Åsen-style der begge dekk skal ha bakkekontakt til enhver tid blir det plutselig litt sketchy.

_DSC1948

Lun nedkjøring

_DSC1956

Motorvei.

_DSC1975

Vi møtte noen lokale og de tipset oss at vi bare burde holde oss langs vannet de neste kilometerene.

_DSC1984

Hana tok dette veldig til hjertet. (Nytt kranklager hjemme)

_DSC1992

Mann (31) skuer utover landskap.

_DSC2008

Mann (31) møter veggen.

_DSC2021

Straks på toppen. Her møtte vi en jentegjeng på vei i motsatt retning og som lurte på hvor Reinsvatnet var. Med falsk selvtillit pekte jeg på vannet bak meg og satset på at det var korrekt.

_DSC2037

Pause! Gje meg mat!

_DSC2047

Den siste knekkeren ble seig for enkelte

_DSC2065

Nedkjøringen vekslet mellom å være smal tørr svingete barnålsti og gjørmete «håpe at dette gjørmehålet ikkje e altfor dypt»-sti. Dersom vi skulle syklet igjen hadde vi nok snudd på toppen ved skiheisen og tatt ned igjen samme vei som vi kom opp.

_DSC2066

Gjørmehelvede.

_DSC2069

Norsk smalsti.

_DSC2085

Vi fulgte uansett ruten til bunns og hadde en liten mil med transport på asfalt foran oss opp/tilbake til bilen.

Hana oppdaget at vi befant oss midt i en ritt-trasé, ble forvirret og gikk for en langspurt tilbake til bilen. Deretter gikk turen til nærmest egnede (og iskalde) elv eller vann for litt spyling før kjøreturen hjem.

Vi brukte https://trailguide.net/1245 som guide, og følgte stort sett denne ruten.

Vil du ha mer? Følg oss på Facebook!