Skattkammeret Suldal

I Suldalsheiene finnes det en hel haug av populære turstier og vi tenkte at noen av de forhåpentligvis også var egnet til å sykle på. Vi satte av to dager, fikk med oss en kjentmann og testet ut et lite utvalg av turene.

Reinsheia og Skuteheia

Vi startet med å ta en tur som var lett tilgjengelig fra hyttå ved Mosvatnet. Selve stien startet ved det gamle morene-uttaket oppe ved Sandsavatnet og for å komme der var det bare å tråkke 6 km opp motorveien av en anleggsvei.

_DSC4489

Ved ankomst Sandsavatnet går turen videre oppover på traktorvei. Prøvde å lokke noen til å bunnyhoppe over kjettingen som sperret veien, men fikk ikke napp.

_DSC4496

Vår kjentmann Kristian er i form og vi som har glemt å trene i sommer fikk smake på litt syre på vei opp denne gress-sletten.

_DSC4569

På toppen var det bare å følge stien som stort sett gikk på prima svaberg i et relativt flatt terreng. Lettkjørt og morsomt.

_DSC4564

Hana utrolig fornøyd med å ha kommet seg trygt over dette vassdraget.

_DSC4580

Klassisk band-foto hvor alle kikker i forskjellige retninger.

_DSC4601

På vei mot dagens første skikkelige nedkjøring. Veldig morsom med endel crux. Hele greia var stort sett syklbar.

_DSC4627

Etter nedkjøringen gikk turen videre på litt fuktige stier før vi etterhvert kom inn på en traktorvei som tok oss opp til Skuteheia

_DSC4631-Edit

Samling på topp før turen over heiå

_DSC4633

Ruten hadde noen innlagte gjørmepartier, men de var stort sett ikke større enn at du kunne hoppe over de på en god dag.

_DSC4647

Klar for litt nedkjøring.

_DSC4664

Et fett parti som er litt brattere og litt mer utfordrende enn det kan se ut til på bildet.

Resten av turen besto av et delvis gjørmete parti rundt et vann før den siste nedkjøringen ned mot Stavastøl. Her var det litt mer teknisk nedkjøring som krevde stillestående manøvrering av sykkelen for å komme gjennom de mest tighte partiene. Stort sett syklbart hvis du har med deg litt selvtillit.

_DSC4709

Sånn trille me i Suldal!

Hele runden endte opp på 23 km hvorav 6 km gikk på asfalt. Det meste er syklbart men runden gjennom Skuteheia bør nok unngås når det er vått.

Mer detaljer her

Førevass

_DSC4710

Vi skulle egentlig bare kikke litt på Førrevassdammen, Norges største betongdemning, men på vei over demningen spottet vi det som så ut som et svabergparadis og bestemte oss for å ta en tur nedom.

_DSC4724

Først måtte vi dog krysse hele demningen, det er også norges lengste og det tok derfor sin tid, særlig med kraftig motvind.

_DSC4744

Lekkasje! Blåsjø inneholder bare like over 3 trillioner liter vann i gode år og blir det flere slike lekkasjer må du regne med mye dyrere strømregning!

_DSC4763

Nedre del av demningen ble vinklet spesielt med tanke på wallrides.

_DSC4884

Forsøk på å få framhjulet tørrskodd over vannet. Failed.

_DSC4897

Vi setter kursen vekk fra demningen og ut mot svabergparadiset.

_DSC4936

Et skikkelig lekent terreng. Det finnes alltid en linje som er syklbar, du må bare hele tiden lete etter den.

Vi fikk oss et par kilometer på svaberg men kunne holdt på mye lenger. Det var blant annet en fjelltopp som fristet, men det hadde vi ikke tid til.

Turen kan sees her, men det er ikke vits å prøve å følge noen rute om du er der, det er bare å herje på og når du er lei sikter du deg inn på demningen og sykler tilbake.

Stranddalen

_DSC5083

Kongeetappen gikk til Stranddalshytta fra Øvre-Moen. Dette var siste åpningsdag og vi håpte at de fremdeles hadde noen komler til oss når vi ankom.

Turen starter med 200 meter lettkjørt sti, før et 2km / 300hm langt bæreparti. Håpet var at dette ikke var for grovt til å kunne sykles nedover på tilbakeveien.

_DSC5084

Teknisk hvil etter en kilometer med bæring.

_DSC5093

Etter 40 minutter med sykkel på rygg kunne vi endelig plassere dekkene på bakken igjen og bruke sykkelen slik den er ment.

_DSC5103

En fot i bakken på vei opp et veldig steinete parti som akkurat går å sykle oppover. Dødsmorsomt nedover!

_DSC5160

På toppen ble stien bare lunere og lunere. Det begynte etterhvert å ligne på en vanlig rolig søndagstur.

_DSC5194

Begge to var enige om at denne helt sikkert kunne sykles (yea right) men for fotoet sitt skyld valgte vi å bære sykkelen. Hana ønsker å presisere at han uanfektet bærer 15+++kg sykkel med en hånd.

_DSC5233

ElveBekkekryssing.

_DSC5230

Vi har los på hytta som ligger på andre siden av vannet.

_DSC5289

Straks framme. Kan nesten kjenne komlelukta.

_DSC5324

Luktbedrag. Vi var noen dager for sent ute, i dag ble det bare servert frokost og den var ferdig for leeeeenge siden. Prøv igjen neste år.

_DSC5346

Gjengen vi traff oppe ved hytten hadde ikke forventet å se syklister og var ikke lite overrasket når vi informerte om navnet på bloggen.

_DSC5351

Fem minutter etter avgang fra hytta fikk vi Teknisk #1 og etter at Hana stresset i noen minutter med å bruke gammel splint for å fikse sitt brutte kjede, fant jeg tilfeldigvis en 10-delt “missing link” i sekken som gjorde saken litt lettere å fikse.

_DSC5377

Etter samme vei tilbake over fjellet var det på tide med nedkjøringen til Øvre-Moen. Dette er en frisk og tidvis veldig teknisk nedkjøring. Det ble heller ikke lettere med at det blåste liten kuling.

_DSC5391

Flyt langs et litt lettere parti.

_DSC5417

Denne steinuren var litt for Danny MacAskill’esque for vår del.

_DSC5429

Siste crux nedover, en slags steintrapp. Kommer en uskadet forbi denne skal nok resten av turen bort til bilen gå greit.

_DSC5449

Det vil si, det hadde nok gått greit om du ikke hadde en løs cleat under skoen som gjorde at den ikke kunne klikkes ut av pedalen, slik at når du tabber deg ut og stopper på vei opp en steintrapp sitter du fast på sykkel og velter ned i ei grop på siden. Det var heldigvis ingen som så det.

_DSC5452

Godt med vind på vei mot bilen.

Selv uten komle ble denne turen en suksess. Mye bæring oppover, men veldig bra terreng når du først kommer deg opp. Har du sykla litt før bør det også gå greit å sykle mye av partiene nedover. Logg fra siste tur her

Vil du ha mer? Følg oss på Facebook!